Fredag d. 14. februar 2020, kl. 19:00

Koncert med kærlighedspoesi!

Vi er altså til koncert med Kærlighedspoesi. En koncert, hvis tekst er HØJSANGEN. En tekst hentet fra Det gamle Testamente. Vitterlig gammel. Højsangen består af 8 vers, disse reciteres og svøbes, et efter et, i klezmermusik.

Det er som om teksten beder om musik. Der opstår en sammenhæng mellem ord og krop. Ordene bliver krop, og det mærkes at musikken har dybe religiøse rødder. Ordenes østerlandske pragt standser undervejs op-, og hviler ud på vejen. Musikken bliver regelmæssige oaser, hvor der tankes op. En musik, der for længst har suget digtets stemning til sig. En musik der med fodfæste i traditionens magiske virkemidler, og med sit absolutte nærvær, gør STEMMERNE bag Højsangen nærværende. Ordet klezmer er hebraisk og betyder ordret ” stemmens instrument”. Den reciterende stemme(Nis) og stemmens instrument (klezmermusik) rivaliserer kærligt om kærlighedens genstand. Med risiko for at vække den.

HØJSANGEN, Sangen over alle Sange, er skrevet længe før vor tidsregning. Skrevet af Kong Salomo – eller til Kong Salomo. Det er uvist. Den bliver ofte omtalt som Bibelens mest populære bog. Ingen anden bog har været genstand for så mange forskellige fortolkninger som Højsangen. Den allegoriske fortolkning har været fremherskende, dvs. bogen blev opfattet som billedtale, der beskriver en åndelig virkelighed. Den er blevet opfattet som fremstilling af det jødiske folks historie fra overgangen over det Røde Hav til Messias`   I middelalderen var det et billede på forholdet mellem Kristus og Jomfru Maria. Den mest livsstærke er den mytiske, kærlighedsforholdet som forholdet mellem Kristus og Israel, eller Kristus og kirken. Og endelig, den realistiske, at bogen ganske enkelt handler om et erotisk forhold mellem to mennesker.

MUSIKKEN: musikken er klezmermusikken. Den var jødernes musik og trøst i østeuropa før 2.verdenskrig og som sådan skæbneforbundet med jødernes historie. Den fandt fodfæste og grobund på amerikansk grund efter krigen, og er i dag udbredt over hele verden. Koncertens to musikere tager udgangspunkt i den gamle opfordring: at gøre musikken til en ordløs sang, en musik der har gjort sig fri af ordene, og som blot jubler (og græder). Klezmermusikken er en fusion, der udover de typiske jødiske/orientalske elementer også har spor af russisk, ungarsk og endelig amerikansk underholdningsmusik. Nogen har sagt, at klezmermusikerens instrument er en højtaler for den ”indre” stemme, den der synger i enhvers sjæl!

Nis Bank-Mikkelsen, Jens Schou & Christian Søgaard
Sct. Peders Kirke, Herrestræde 1A, 4200 Slagelse